
Het komt in mei en juni regelmatig voor dat mensen tijdens een wandeling door een natuurgebied een reekalf aantreffen dat alleen in gras of struiken ligt. Men denkt dan dat het reekalfje verlaten is en belt met de boswachter, een dierenarts of een reeënopvang. Het is als je het dier gaat knuffelen of zelfs meenemen. Want het is vaak niet zo. De jonge dieren hebben geleerd zich te verschuilen maar zijn daar in dit geval niet in geslaagd.
Hoewel goed te begrijpen, is oppakken en uit de natuurlijke omgeving halen verkeerd. Laat liggen.
Een pasgeboren reekalf volgt in de eerste weken de moeder niet. Dagelijks zijn ze maar gedurende een korte tijd bij elkaar om het reekalf te laten drinken. Geleidelijk leert het dan de juiste keuzes te maken bijvoorbeeld waar te gaan liggen en wel te vluchten.
De rest van de tijd ligt het alleen. Ook bij naderend gevaar vlucht het niet maar drukt zich plat tegen de grond en blijft dan roerloos liggen. Of in een later stadium vlucht en laat zich tijdens die vlucht vallen en drukt zich. In deze kritische periode van ongeveer drie weken kunnen de kalveren gemakkelijk benaderd en opgepakt worden. Ook zijn ze gedurende die tijd een gemakkelijke prooi bijvoorbeeld voor loslopende honden, één van de redenen waarom in de natuurgebieden honden aangelijnd worden.
Het is dus niet dat een reekalfje door de moeder in de steek is gelaten. Wat je in zo’n geval het beste kan doen is; er niet aankomen en het met rust laten. Is het jonge dier in direct gevaar, bijvoorbeeld van een aanstormende maaimachine, breng het dan in het dichtstbijzijnde struikgewas. De moeder zal het daar, in bijna alle gevallen, terugvinden.
Wanneer moet een reekalf echt uit de leefomgeving worden gehaald en opgevangen?
Keer op keer worden schijnbaar achtergelaten reekalfjes gevonden door bezorgde wandelaars, maar niet elk reekalf heeft hulp nodig!
Hier leggen we uit wanneer veiligstellen echt nodig wordt en opvang zinvol is: Belangrijk: Gedurende de hele periode van meer dan 8 uur dat overwogen wordt het reekalf op te vangen wordt het reekalf niet aangeraakt of opgepakt. Het blijft ongestoord in het gras, omdat elke verstoring het moederdier permanent weg kan houden.
- Observatieperiode is cruciaal: Een periode van slechts 3-4 uur is niet genoeg om met zekerheid te kunnen beoordelen of een reekalf echt wees is. Waarom? Omdat de reegeit haar reekalf maar een paar keer per dag bezoekt, meestal in de vroege ochtend- en late avonduren. Iedereen die in de buurt komt, stoort haar - en kan belemmeren dat ze terugkeert naar 'haar' reekalf!
- Bedrieglijk echte "noodsituatie": Het komt vaak voor dat de reegeit haar reekalf na het zogen op precies dezelfde plaats achterlaat - zelfs als het daar open of duidelijk zichtbaar is. Dit kan al snel de indruk wekken dat het reekalf in de steek gelaten is. De reegeit volgt echter alleen haar natuurlijke gedrag!
Wat mag er worden verwacht als er een melding; reekalf gevonden, wordt gedaan?:
- Dat er wordt aangestuurd op het opnemen van contact met de lokale faunabeheerder.
- Dat er wordt onderzocht of er in de buurt een wildaanrijding is geweest, bij de politie.
- Dat geadviseerd wordt om vanaf een veilige afstand de locatie te observeren zonder de dieren te storen
- Dat na ongeveer 8 uur de situatie opnieuw, zorgvuldig en van afstand wordt gecontroleerd
ps: Wij adviseren het gebruik van een drone met een warmtebeeldcamera om de situatie met het reekalf en/of de reegeit te controleren om zo min mogelijk beweging bij de vindplaats te hebben. Dat is namelijk stressvol voor reeën en weerhoud hen van hun natuurlijk gedrag.
Beslissen met deskundigen
Pas na al deze stappen wordt met de faunabeheerder en het opvangcentrum de opvang overwogen.
Vragen die met die met de werkwijze;reekalf gevonden, worden beantwoord zijn:
- Is het reekalf echt verweesd?
- Is veiligstellen en opvang van het reekalf noodzakelijk en diervriendelijk?
Alleen degenen die met geduld en expertise handelen helpen het reekalf echt. Een overhaaste "redding" kan meer kwaad dan goed doen. Help alstublieft om dergelijke beslissingen aan de experts over te laten.